Op de tweede dag van het proces Manning vond het verhoor plaats van Adrian Lamo. Lamo is een voormalige computerhacker. In 2004 gaf hij toe schuldig te zijn aan computerinbraak bij de New York Times, Microsoft en Lexus Nexus. Lamo vertelde de rechtbank dat hij gediagnosticeerd was voor diverse psychische kwalen en in sommige periodes last had gehad van medicijnverslaving.
Lamo's verhaal is dat Bradley Manning in mei 2010 onder het pseudoniem bradass87 kontakt met hem had opgenomen via e-mail en Facebook. Het kontakt was voortgezet via chats op AOL Instant Messenger. De twee hadden gedachten uitgewisseld over persoonlijke problemen (Manning had hevige twijfels over zijn gender), maar ook uitgebreid gechat over Mannings aktiviteiten rond het downloaden van bestanden van het militaire netwerk waar hij toegang toe had (SIPRNet) en zijn kontakten met Wikileaks. Lamo had enige achtergrondchecks uitgevoerd om te bepalen met wie hij aan het praten was en was vervolgens vrij snel via een tussenpersoon naar de militaire afdeling kontra-inlichtingen (Army CID) gestapt om zijn verhaal te doen en de schijf met chatlogs te overhandigen. Dit leidde rechtstreeks tot de arrestatie van Manning. Tijdens een verhoor in de voorfase van het proces had Special Agent Antonio Edwards van de Computer Crimes Investigative Unit (CCIU) van de CID al verklaard dat Lamo vervolgens als informant van de unit was gaan werken tegen onkostenvergoeding. Dat had geduurd tot augustus of september 2011.
Op de zitting gebruikte de advokaat van Manning het kruisverhoor van Lamo om de motivatie van Manning voor zijn optreden te verduidelijken. Eerder in het proces had de rechter bepaald dat de verdediging niet mocht ingaan op de motieven van Manning voorafgaand aan de fase van strafoplegging. Dan kunnen ze eventueel worden aangevoerd als verzachtende omstandigheid. Maar nu kon advokaat Coombs ze langs een omweg toch ter sprake brengen door Lamo te vragen wat Manning aan hem had verteld.
Zo vroeg Coombs: "Hij vertelde u dat hij het soort mens was dat altijd op zoek was naar de waarheid?" Lamo bevestigde dit en voegde er aan toe: "Dat was iets dat ik wel kon waarderen." Lamo bevestigde ook dat Manning zichzelf een humanist had genoemd en verteld had dat hij op zijn militair herkenningsplaatje "humanist" had geschreven (op zo'n plaatje staat de godsdienst van de soldaat vermeld).
Ten slotte vroeg Coombs aan Lamo of Manning tijdens de zes dagen durende chats iets had gezegd in de zin dat hij de VS wilde schaden of de vijand helpen. "Niet met zoveel woorden, nee," zei Lamo.
[Verslag op basis van The Guardian, Ed Pilkington; oude verhoren van Lamo bij Firedoglake]