Na drie jaar begin van proces Manning

In Fort Meade is vandaag het proces begonnen tegen Bradley Manning. Buiten was een grote menigte verzameld om te protesteren tegen wat ze aanduidden als een showproces. De zitting begon met een aantal procedurele vragen aan de verdachte. De militaire kolonel-rechter vroeg Bradley onder meer of hij berecht wilde worden door een alleen-zittende rechter of een militaire jury (hij koos voor de rechter). Ook vroeg ze of Bradley tevreden was over zijn verdedigers, waarop hij bevestigend antwoordde.
Vervolgens trok de militaire aanklager, kapitein Joe Morrow van leer met een openingsverklaring van een uur. Volgens hem had de verdachte zich laten leiden door een verlangen om bekend te worden (eigenbelang dus), had daarbij de waarschuwingen van zijn intensieve opleiding genegeerd en "hulp gezocht bij onze tegenstanders".
Er waren een aantal nieuwe beweringen van de aanklager over de banden tussen Manning en Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. Morrow stelde onder meer dat Bradley rechtstreeks had geholpen bij het redigeren van de bekende video met een aanval door een Apache helikopter op burgers in Bagdad. Het hof kreeg een uittreksel te zien van een chatlog tussen de soldaat en Assange. Overigens was Bradley op dat moment niet op de hoogte van diens identiteit, hij dacht alleen achteraf dat hij met Assange had gechat.
De opzet van de aanklager was om aan de hand van een slide-show aannemelijk te maken dat Bradley opdrachten van Wikileaks volgde bij het beschikbaar stellen van materiaal.
De aanklager gaf ook een overzicht van de getuigen die hij wil gaan horen en waarover ze zullen verklaren en de dokumenten die hij als bewijs wil aanvoeren.
De verdediger van Bradley, David Coombs, schilderde natuurlijk een kompleet ander beeld van de verdachte. Coombs vertelde hoe Manning met zijn inzet was gaan worstelen nadat hij onderzoek had gedaan naar een bermbom, die was gericht op een Amerikaans konvooi, maar waarbij een Iraaks gezin dat was gestopt om het konvooi te laten passeren was getroffen. Vanaf dat moment ging hij informatie uitzoeken waarvan hij vond dat het publiek er recht op had om kennis van te nemen. Hij selekteerde op materiaal waarvan hij overtuigd was dat het de VS niet zou schaden. Manning liet zich niet leiden door Wikileaks, aldus Coombs.
[Dit verslag op basis van het bericht van Ed Pilkington van de Guardian en Kevin Gosztola van Firedoglake, beide aanwezig  in Fort Meade]