Renske de Greef in NRC Next over Manning

Columniste Renske de Greef neemt het in NRC Next van 13 mei op voor Bradley Manning:
    "Waar hij zich niet schuldig aan acht, is de aanklacht die hem levenslang in de  gevangenis kan doen belanden: ‘aiding the enemy’, het helpen van de vijand. De persoon die in de ‘lichte vermomming’ (een pruik? Een Russische bontmuts met flapjes?) gaat getuigen, is waarschijnlijk een Navy SEAL die zal vertellen hoe er bij de inval in het huis van Bin Laden bewijs is gevonden dat Osama documenten van WikiLeaks heeft opgevraagd.

    De redenatie gaat dus als volgt: geheime informatie komt op internet + de vijand is in het bezit van een MacBook en een werkende glasvezelkabel = helpen van de vijand. Aangezien alle informatie op internet komt (of dat nou van WiliLeaks komt of van de website van een krant of van een persoonlijke blog) is elke bron of klokkenluider min of meer schuldig aan het helpen van De Vijand. Dat is een redenatie die mij angst aanjaagt —mensen die met gevaar voor eigen vrijheid informatie vrijgeven die een nieuwe kant van een situatie belicht, zouden beter beschermd moeten worden.

    De Freedom of the Press Foundation is nu begonnen met een crowdfunding actie om een of twee stenografen voor het Bradley Manning proces in te huren. Ik heb geld gedoneerd - als iemand die een oorlogsmisdaad aan het licht brengt levenslang de gevangenis ingaat als Osama-bondgenoot, wil ik graag weten hoe dat precies is gegaan."
De crowdfunding loopt op de website van de Freedom of the Press Foundation. Omdat er geen officieel protocol van het proces wordt gemaakt willen ze stenografen van het hof financieren om een woordelijk verslag van het gebeuren te maken. Sowieso hebben ze al geld gegeven aan twee juridisch geschoolde verslaggevers om het proces te verslaan. Het proces zal zoals het er nu uitziet op 3 juni a.s. beginnen.