Bradley Manning zet zijn motieven uiteen

Manning heeft voor de tweede keer tijdens een procedurele zitting gesproken in de rechtbank. Terwijl hij in november verteld had over de erbarmelijke omstandigheden waaronder hij geruime tijd in de mariniersgevangenis Qantico was opgesloten, ging hij nu uitgebreid in op de gang van zaken rond het uitlekken van grote aantallen militaire dokumenten naar Wikileaks en zijn persoonlijke motieven. In een pleidooi van 35 kantjes pleitte hij schuldig in het geval van tien van de 22 delikten waarvan hij beschuldigd wordt. Deze kunnen in totaal 20 jaar gevangenisstraf opleveren. Op 12 andere (deels zwaardere) aanklachten, waaronder de zwaarste (spionage en hulp aan de vijand) pleitte hij onschuldig.
De rechter van de krijgsraad had eerder bepaald dat Mannings motieven tijdens de eigenlijke zittingen, die in juli beginnen, geen rol mogen spelen. Door zijn pleidooi nu voor de rechter te houden (het gaat dus uitdrukkelijk niet om een overeenkomst met de aanklagers) heeft Manning zijn motivatie toch aan de wereld kunnen meedelen.
Gekleed in uniform vertelde Manning dat hij geheime dokumenten had doorgegeven aan Wikileaks, omdat hij geschokt was over wat zich in Irak tijdens de Amerikaanse bezetting waarvan hij deel uitmaakte, afspeelde en vond dat het Amerikaanse publiek er recht op had dit te weten. Het beruchte helikopterincident uit 2007 waar hij op stuitte vormde een trigger. Daarbij werden twaalf niet bij de strijd betrokken Irakezen waaronder een fotojournalist door vuur vanuit een Apachehelikopter gedood en enkele kinderen ernstig gewond. De bemanning maakte er grappen over. Manning kwam tot de konklusie dat de Amerikanen in Irak “geobsedeerd waren om mensen te doden en te pakken te krijgen in plaats van samen te werken”. Hij had de overtuiging dat door het bekend maken van de dokumenten een debat zou kunnen gevoerd worden over de oorlogspolitiek van de VS. Daarbij zou “de maatschappij de noodzaak of zelfs de wens opnieuw kunnen bekijken om kontraterrorisme- en kontraguerrilla-operaties uit te voeren, die geen rekening houden met het effekt dat ze hebben op mensen die elke dag in die omgeving moeten leven”. Met deze verklaring heeft Manning zich duidelijk gepresenteerd als overtuigingsdader.
Eerder afgelopen week had de rechter van de krijgsraad ondanks het verweer van de advokaten bepaald dat het telkenmale uitstellen van het proces tot in totaal 16 maanden geen inbreuk heeft gemaakt op het recht van de beklaagde op een snel proces. Dat bekent dat het eigenlijke proces begin juni van start kan gaan. Het zal naar verwachting een week of zes duren.

Een voorlopig verbatim verslag van de verklaring van Manning door een aanwezige journaliste is hier te vinden.